Süt Sağım Makinesi
Süt Sağım Makinesi Nedir?
Süt sağım makinaları, taşınabilir bir yapıya sahiptir. İhtiyaca göre elektrikle, benzinle ya da her ikisi ile çalışabilen motorlara sahip olabilirler. Vakum Pompaları ve Ar-Ge mühendislerince geliştirilmiş özel donanımlarıyla süt sağımını daha hızlı daha verimli hale getiren araçlardır. Bu makineler, süt üreticilerine zamandan tasarruf sağlarken, aynı zamanda hayvanların konforunu da ön planda tutar.
Süt Sağım Makineleri Ne İşe Yarar?
Süt sağım makinaları, süt üretim sürecini optimize etmek ve iyileştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu makineler, çeşitli avantajlar sunarak süt işletmeciliğinde önemli bir rol oynamaktadır:
• Yüksek Verim: Süt sağım ünitesi, hızlı ve düzenli sağım yaparak süt verimini artırır. Yapılan büyük araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda en uygun vakum değerleri belirlenmiş, sağma hareketleri incelenip uygun pulsatörler geliştirilmiştir. Bu sayede hayvanın en üst düzeyde verimli olduğu anlarda en kaliteli sütü elde etmek için sağım süresi, vakum değeri ve sağım masajı süreçleri optimum şekilde belirlenmiştir.
• Süt Kalitesi: Hijyenik bir ortamda çalışan süt sağma makineleri, süt kalitesini korur. Aynı zamanda sütün dökülme veya kirlenme riskini minimize ederler. Özel donanımlar ve uygun süreçlerle hayvanın en verimli olduğu dönemde sağım yapılması, en yüksek kalitede süt elde edilmesini sağlar ve bu sütler hijyenik bir şekilde toplanır.
• Zaman Tasarrufu: Süt sağım makinaları modelleri, elle sağım yöntemine göre daha hızlı çalışırlar. Bir makine ile aynı anda 4 sağım yapabilme özelliği, işçilik ve zaman tasarrufunu önemli ölçüde artırır.
Süt Sağım Makineleri Nasıl Kullanılır?
Süt sağma makinesi ile yapılan sağım işlemi genellikle 7-7.5 dakika sürmelidir. Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonsal bir refleks olup ineğin verebileceği en yüksek miktarda sütün elde edilmesinde büyük önem taşır. Memenin yıkanıp temizlenmesi, meme başlarına yapılan masaj, buzağının sağım yerinde oluşu gibi faktörlerle meme uyarılarak memeden sütün akışı başlatılır. Uyarının yapılmasını izleyen en geç 2 dakika içinde sağım başlatılıp 7- 7,5 dakika içinde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde memedeki sütün bir kısmı içeride kalır. İneğe yapılacak kötü muamele, gürültü veya ineğin kızmasına neden olabilecek herhangi bir olay meme uygun şekilde uyarılmış olsa bile süt çıkışını engelleyebilir. Bu olay ineğin sütünü tutması olarak isimlendirilir. Böylece memeden alınamayan süt miktarı artar. Süt sığırcılığında genel olarak 12 saat aralıklarla 2 sağım uygulanır. Yüksek verimli hayvanlar günde 3 kez sağılabilir
Yorum gönder